Frågor och svar angående att besöksförbudet hävs 1 oktober
Publicerad: 2020-10-01 / Uppdaterad: 2020-10-02
Går det bra att ha födelsedagskalas för vår anhöriga på Danvikshem och låna någon av gemensamhetslokarena?
Utifrån att personer som är 70+ fortsatt rekommenderas att begränsa sina nära kontakter, hålla avstånd och undvika folksamlingar avråder vi från att träffas många samtidigt och i våra gemensamma lokaler på Danvikshem. Eftersom vi är ett stort boende är vi måna om att försöka begränsa antalet personer som rör sig i huset och i enheternas gemensamma utrymmen för att minska risken för smittspridning.
Kan jag ta ut min anhöriga på promenad eller på besök hemma hos mig?
Det finns inget förbud varken för att ta med boende på promenad eller hem på besök. Att träffas utomhus på avstånd är sannolikt ett av de säkraste sätten att träffas på. När det gäller besök hemma hos anhörig/vän innebär det ett stort ansvar både för den som bjuder hem som för den boende i att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att tex åka flera i en liten bil och/eller att träffas flera inomhus ökar risken för smittspridning.
Håller Danvikshem med visir eller munskydd till besökare?
Nej vi kommer inte hålla med visir eller munskydd. Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer som är att sprita eller tvätta händerna samt hålla avstånd. Undantag är om det skulle vara aktuellt för anhöriga att besöka en boende med bekräftad smitta, då håller vi med skyddsutrustning. Vi ser gärna att besökare har med sig eget munskydd eller visir vid besök som en extra skyddsåtgärd om det skulle uppstå någon situation där det är svårt att hålla avstånd. Vi vill dock poängtera vikten av att i första hand hålla avstånd samt att om munskydd/visir används behöver det ske på korrekt sätt då det annars kan ha motsatt effekt och sprida smitta samt även vara noga med att sprita och tvätta händerna.
Får boende besöka varandra mellan enheterna?
Det finns inget förbud för boende att träffas mellan enheterna men utifrån folkhälsomyndighetens rekommendationer att personer som är 70+ fortsatt rekommenderas att begränsa sina nära kontakter, hålla avstånd och undvika folksamlingar så rekommenderar vi försiktighet med det. Av den anledningen avvaktar vi också ännu ett tag med att ha gemensamma aktiviteter inomhus samt att öppna restaurangen.
Kan jag ta med hembakat och bjuda hela enhetens boende på?
Då det är svårt att säkerställa att alla hygienkrav för hantering av livsmedel uppfyllts vid tillagningen, vilket är extra viktigt för närvarande därför undanber vi oss det. Att ta med fika till den som ska besökas går bra.
—————————————————————–
Frågor och svar med anledning av Covid-19
Publicerad: 2020-04-02 / Uppdaterad: 2020-10-05
Testas all personal?
Vi följer Vårdgivarguidens rekommendationer för personal. Enligt den ska vård- och omsorgspersonal arbeta som vanligt men vara uppmärksamma på symptom och direkt gå hem, inte komma till arbetsplatsen vid minsta symptom och vara hemma två dagar efter helt symptomfrihet. Personalen får göra som alla andra och boka Covid-19 test via 1177. Vi eventuell smittspårning kan test även ske via ett smittspårningsteam.
Vad görs för att spåra och framför allt stoppa vidare smittspridning om en boende visar sig vara smittad?
Om det finns misstanke om smitta hos boende följer vi särskilda rutiner och bär skyddsutrustning samt att den enskilde hålls isolerad i sin lägenhet. Detta för att undvika att sprida eventuell smitta. Det sker även en smittspårning vid bekräftad smitta både av boende och också personal som kan ha kommit i kontakt med den smittade.
Hur ser rutinerna ut för nyinflyttade?
I och med att besöksförbudet upphört återgår vi till att det är möjligt att komma och titta på lägenheter innan man tackar ja eller nej till erbjuden lägenhet. Likaså kan anhöriga hjälpa till med själva inflytten och möblering av lägenheten. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att max två anhöriga kommer åt gången.
Hur säkerställer ni att nya boende inte kommer in med smitta?
Vi förhåller oss till våra avtal med kommunerna och tar emot de personer som kommunerna placerar hos oss. Det är kommunerna som belägger våra platser och därmed bestämmer vem som ska flytta hit. Vi får information om det skulle vara så att en person som ska flytta in har misstänkt eller konstaterad smitta. I samband med inflytt testas den som flyttar in.
Vad händer om vår anhörig blir sjuk? Hur hanteras situationen för enskild patient och anhöriga vid misstänkt smitta?
Läkare kontaktas av sjuksköterska vid misstanke om smitta och beslutar om provtagning. Det är alltid symtom och behov hos den enskilda boende som styr vilka åtgärder och insatser som vidtas vid sjukdom eller försämring i tillstånd. Vid misstanke eller konstaterad smitta är det särskilt avsedd personal som kommer utföra vården och omsorgen enligt Folkhälsomyndigheten rekommendationer och riktlinjer gällande basal hygien. Närstående kontaktas om en boende misstänks/konstateras vara smittad förutsatt att den boende gett sitt samtycke till detta.
Utflytt
Nu när besöksförbudet har upphört återgår vi till våra vanliga rutiner utflytt. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att max två anhöriga kommer åt gången.
Vem ger information till anhöriga om det anhöriga behöver veta?
I första hand ska man vända sig till enhetschefen eller annan chef inom respektive inriktning (Somatik och Demens) se telefonlista.