Veckans matsedel
Här kan du ta del av matsedeln för de boende på Danvikshem under de kommande veckorna.
Här ser du vad som serveras
Vi lägger stor vikt vid att det finns god och nyttig mat och vid varje måltid.
Måndagar – fredagar finns tre lunchalternativ att välja mellan, där
- Alternativ 1 utgörs oftast av traditionell svensk husmanskost
- Alternativ 2 är en något ”modernare” rätt
- Alternativ 3 är lakto-(ovo) vegetarisk
Till middag samt lördagar och söndagar finns två menyalternativ att välja mellan, där ena alternativet är lakto-(ovo) vegetariskt.
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 24
Måndag 9 juni
Lunch 1: Stekt fiskfilé, remouladesås, potatis, broccoli, citron
Lunch 2: Gratinerad zucchini med köttfärsfyllning, kall sås, ris
Lunch 3: Spenatlasagne med keso, broccoli
Dessert: Citronsoppa med mandelkaka
Middag 1: Kycklinggratäng med dijonsenap, ris, romanabönor
Middag 2: Belugalins- och rotfruktsgulasch (innehåller potatis), crème fraiche
Tisdag 10 juni
Lunch 1: Köttbullar, sås, potatis, morötter, lingon
Lunch 2: Bakad potatis med tonfiskssfyllning
Lunch 3: Bulgursallad med halloumi och citruscrème
Dessert: Konserverade persikor, punchgrädde
Middag 1: Sparrissoppa, bröd. Äppelkaka
Middag 2: Kalvsylta, rödbetssallad, potatis, blomkål
Onsdag 11 juni
Lunch 1: Stekt falukorv med lättstuvad färsk vitkål, potatis, senap
Lunch 2: Kycklingcurry med kokossås, ris, ärter
Lunch 3: Svamp- och lökfylld aubergine, kall sås, ris, ärter
Dessert: Pinacolada parfait
Middag 1: Köttfärsruta med morötter, ostsås, potatis, broccoli
Middag 2: Kikärtspaté, kall örtsås, potatis, broccoli
Torsdag 12 juni
Lunch 1: Fiskarhustruns fisksoppa (tomat, vin, räkor)
Lunch 2: Chili con carne, ris, romanabönor
Lunch 3: Saffransrisotto med tomatsås, romanabönor
Dessert: Rabarberpaj, vaniljsås
Middag 1: Ugnstekt fisk i gräddsky med lök och morötter, potatis
Middag 2: Krämig majssoppa, ostgratinerad smörgås, frukt
Fredag 13 juni
Lunch 1: Kalops, potatis, skivade rödbetor
Lunch 2: Bacon- och spenatpaj, kall sås, morötter
Lunch 3: Broccolimoussefyllda paprikor, kall sås, ris, morötter
Dessert: Svartvinbärssoppa, kaka
Middag 1: Ugnsomelett, crabfishstuvning, blandade grönsaker (potatis om önskas)
Middag 2: Stekt polentakaka, tomat- och linsröra, blandade grönsaker
Lördag 14 juni
Lunch 1: Shepherds pie (köttfärs/potatismos), morötter
Lunch 2: Grönsaksbiff, kall örtsås, potatis, morötter
Dessert: Brylépudding, karamellsås
Middag 1: Wienerkorv, potatismos, gurkmajonnäs
Middag 2: Grekisk paj med fetaost, lök och tomat
Söndag 15 juni
Lunch 1: Kalkonstek, dragonsås, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 2: Sötpotatisfalafel, krämig potatissallad
Dessert: Tårta
Middag 1: Arvids fiskgryta, potatis, broccoli
Middag 2: Risgrynsgröt, bröd. Frukt
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 25
Måndag 16 juni
Lunch 1: Fiskgryta med tomat och timjan, potatis, broccoli
Lunch 2: Nötfärsbiffar med rödbetor, potatis- och palsternacksgratäng
Lunch 3: Biffar på gula ärtor, potatis- och palsternacksgratäng
Dessert: Päronsoppa, skorpa
Middag 1: Coq au vin (kyckling, vin, bacon, champinjon), ris, morötter
Middag 2: Bakade potatishalvor med ost, gräddfilsås, morötter
Tisdag 17 juni
Lunch 1: Lammfärsbiff, smetana-crème med mynta, potatis, grillade grönsaker
Lunch 2: Tonfisksallad med ris och grönsaker, Rhode islandsås, bröd
Lunch 3: Bulgurpytt med grillost, Rhode islandsås, grillade grönsaker
Dessert: Konserverade mandariner med kesogrädde
Middag 1: Högsbosoppa, bröd. Mjuk kaka
Middag 2: Kycklingköttbullar, sås, potatis, morötter
Onsdag 18 juni
Lunch 1: Kåldolmar, sås, potatis, morötter, lingonsylt
Lunch 2: Nasi Goreng (risrätt med kött och räkor), kall sås
Lunch 3: Potatis- och rotsaksgratäng med kikärter och solroskärnor
Dessert: Äppelkräm
Middag 1: Fiskgratäng Björkeby, potatismos, ärter
Middag 2: Kesellafyllda pastarullar med tomatsås, ärter
Torsdag 19 juni
Lunch 1: Mixad grönsakssoppa med örtcrème fraiche
Lunch 2: Kasslergratäng med zucchini och chilisås, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 3: Pastapaella med fetaost, bukettgrönsaker
Dessert: Cheesecake
Middag 1: Köttbullar i gräddsås, potatismos, blandade grönsaker
Middag 2: Hirsfylld paprika, ris, tomatsås, blandade grönsaker
Fredag 20 juni
Lunch 1: Matjessill med ägghalva, gräddfil, gräslök och färskpotatis
Lunch 2: Prinskorv, färskpotatis, krämig sallad med morötter och ananas
Lunch 3: Kryddig tomatpaj med potatis, kall sås, morötter
Dessert: Jordgubbstårta
Middag 1: Kål- och fläskfärsgryta, potatis, rårörda lingon
Middag 2: Rödbetsbiffar, blomkålskräm, potatis, kokta grönsaker
Lördag 21 juni
Lunch 1: Saltmarinerad kall kycklingfilé, sås verte, färskpotatis, ärtor
Lunch 2: Ravioli med solrospesto, ärter
Dessert: Mango- och melonsallad
Middag 1: Gravad lax, dillstuvad potatis, citronklyfta , romanabönor
Middag 2: Spansk omelett med tomat och oliver (innehåller potatis), romanabönor
Söndag 22 juni
Lunch 1: Äppelskinka med smak av ingefära, sås, potatis, brysselkål
Lunch 2: Risbiffar, svampsås, potatis, brysselkål
Dessert: Glassbåt
Middag 1: Lapskojs, rödbetor
Middag 2: Grönsaksbiff, grönt potatismos, ärter
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 26
Måndag 23 juni
Lunch 1: Gratinerad falukorv med örtsenap och tomat, potatismos, morötter
Lunch 2: Asiatiska laxburgare med limefraiche, ris, morötter
Lunch 3: Majsplättar, grönsaksmajonnäs, ris, morötter
Dessert: Mandarinkräm
Middag 1: Kokt höns i currysås, ris, romanabönor
Middag 2: Morotspannkakor, romanabönor, lingonsylt
Tisdag 24 juni
Lunch 1: Fiskgratäng med räkor och dill, potatis, broccoli
Lunch 2: Fläskköttsgryta med lök och champinjoner, potatis, broccoli
Lunch 3: Fried rice med grönsaker och ägg
Dessert: Glasyrkaka
Middag 1: Ängamat (redd grönsakssoppa), bröd, Muffin
Middag 2: Köttfärsfyllda cannelloni med tomat och ostsås, ärter
Onsdag 25 juni
Lunch 1: Pannbiff med stekt lök, sås, potatis, blandade grönsaker
Lunch 2: Rostbiff, legymsallad, potatis
Lunch 3: Quinoapytt med sötpotatis och paprika, yoghurtsås, bröd
Dessert: Jordgubbssoppa
Middag 1: Potatis- och linssoppa medsmak av citron, bröd, frukt
Middag 2: Grönsaksfyllda kroppkakor, smörsås, lingonsylt
Torsdag 26 juni
Lunch 1: Krämig broccolipurésoppa
Lunch 2: Fläskfärsgryta med kryddig korv, ris, morötter
Lunch 3: Svamp- och grönsakswok med äggnudlar, kall sås
Dessert: Ostkaka, sylt, grädde
Middag 1: Prinskorv, äggröra, stekt potatis, ärter och morötter
Middag 2: Pastagratäng med Quorn, ärter och morötter
Fredag 27 juni
Lunch 1: Medelhavsgratäng med kyckling och ratatouillegrönsaker, potatismos
Lunch 2: Stekt falukorv, stuvade makaroner, kokta morötter, ketchup
Lunch 3: Bakad potatis med tångrom, avocado och äpple
Dessert: Smältrabarber med vaniljglass
Middag 1: Laxgratäng Indienne, potatis, ärter
Middag 2: Sellerivegetter, stuvade grönsaker, potatis
Lördag 28 juni
Lunch 1: Kokt fisk, ägg- och persiljesås, potatis, broccoli
Lunch 2: Ostfylld pasta i tomatsås, bukettgrönsaker
Dessert: Kesella dessert med lingon
Middag 1: Köttfärssås Bolognese, pasta, morötter
Middag 2: Krämig svampsoppa med rotfruktsstrimlor, bröd, Frukt
Söndag 29 juni
Lunch 1: Örtmarinerad fläskytterfilé, krämig potatissallad, pickles
Lunch 2: Kålrotslasagne, bukettgrönsaker
Dessert: Chokladmousse, vispgrädde
Middag 1: Fiskgratäng med pepparrot och äpple, potatis, ärter
Middag 2: Färskostbakad paprika, kall örtsås, ris, ärter
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 27
Måndag 30 juni
Lunch 1: Kasslergratäng med fänkål, morot och potatis
Lunch 2: Fiskburgare med paprikasås, ris, morötter
Lunch 3: Falafel (kikärtsbollar), kall yoghurtsås, ris, morötter
Dessert: Glass, bärsås
Middag 1: Mild currysoppa med morötter, bröd med äggkeso
Middag 2: Pizza med svamp, tomat och ost, pizzasallad
Tisdag 1 juli
Lunch 1: Fläsk och rotfruktsgryta, potatis
Lunch 2: Fetaostfyllda lammfärsbiffar, tomatsås, ris, ärter
Lunch 3: Blomkålsris kryddat med gurkmeja, stekta palsternackor, ärter
Dessert: Blandad fruktkompott
Middag 1: Grön ärtpuré, pepparrotsgrädde, bröd, Sockerkaka
Middag 2: Bondomelett (innehåller potatis), smörsås, bl. grönsaker
Onsdag 2 juli
Lunch 1: Biff a la Lindström, sås, potatis, blomkål
Lunch 2: Mexikansk räkgryta, ris, blomkål
Lunch 3: Ugnsbakad fetaost med tomat, råris, blomkål
Dessert: Blåbärskaka, vaniljsås
Middag 1: Kycklinglevergryta med champinjon, potatis, morötter
Middag 2: Getostlasagne med grönkål och paprika, morötter
Torsdag 3 juli
Lunch 1: Sommarsoppa (redd grönsakssoppa)
Lunch 2: Äppelfyllda fläskrullader i gräddsås, potatis, romanabönor
Lunch 3: Morotsbiff, löksås, potatis, romanabönor
Dessert: Tunna pannkakor, sylt
Middag 1: Stekt prinskorv, persiljestuvade morötter, potatis
Middag 2: Bulgarisk linssoppa, bröd, Frukt
Fredag 4 juli
Lunch 1: Matjessill, ägghalva, gräddfil, gräslök, potatis, ärter
Lunch 2: Aprikoskyckling med bacon (gratäng), ris, ärter
Lunch 3: Moussaka (auberginegratäng med ost, lök och tomat), ärter
Dessert: Krusbärskräm
Middag 1: Pastagratäng med rökt skinka och ost, blandade grönsaker
Middag 2: Färskost- och örtfyllda bifftomater, blandade grönsaker
Lördag 5 juli
Lunch 1: Biff stroganoff, ris, pressgurka, bukettgrönsaker
Lunch 2: Smakrik lökpaj, gräddfil, bukettgrönsaker
Dessert: Körsbärssoppa, kaka
Middag 1: Laxpaté, crème fraiche med franska örter, potatis, broccoli
Middag 2: Potatis- och fänkålssoppa, bröd, Frukt
Söndag 6 juli
Lunch 1: Skinkstek, gräddsås, potatis, morötter
Lunch 2: Dill- och potatisgryta med sojabönor, spenat och morötter, bröd
Dessert: Yoghurtmousse med apelsinsirap
Middag 1: Kaviarfrestelse (innehåller potatis), ägghalva, ärter
Middag 2: Indisk aubergingryta, ris, ärter
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 28
Måndag 7 juli
Lunch 1: Lunch korv, stuvad blomkål, potatis
Lunch 2: Provencalsk fiskgryta, saffransaioli, bröd
Lunch 3: Squashgratäng med tomat och örter, ris, blomkål
Dessert: Rabarbersoppa, vispad grädde
Middag 1: Falukorvsgryta med rotsaker och senap, potatis
Middag 2: Rotsakspytt i panna, stekt ägg, inlagda rödbetor
Tisdag 8 juli
Lunch 1: Dragondoftande skinkgryta, potatis, brysselkål
Lunch 2: Kycklingwok med grönsaker och kokosmjölk, jasminris
Lunch 3: Stekta palsternackor, löksås, potatis, brysselkål
Dessert: Saftkräm
Middag 1: Krämig blomkålssoppa, plättar
Middag 2: Fisk och räksallad med majonnäs och dill, bröd
Onsdag 9 juli
Lunch 1: Köttfärslimpa, gräddsås, potatis, morötter
Lunch 2: Stekt saltsill med lökgrädde, potatis, morötter
Lunch 3: Röd currygryta med sötpotatis, sojabönor och lime, ris
Dessert: Lingonmousse
Middag 1: Persiljefyllda köttfärsjärpar, sås, potatis, blomkål
Middag 2: Purjolöksgratäng, potatis, blomkål
Torsdag 10 juli
Lunch 1: Köttsoppa med rotsaker
Lunch 2: Paella (spansk risrätt med räkor och kyckling), kall sås
Lunch 3: Champinjonfylld squash, gräddfilsås, ris, broccoli
Dessert: Päronpaj med kardemumma, vaniljsås
Middag 1: Kokt rimmad skinka, mimosasallad, potatis, romanabönor
Middag 2: Risfyllda paprikor med tomat, bönor och majs, yoghurtsås
Fredag 11 juli
Lunch 1: Ungersk gulaschgryta, crèmefraiche, potatis, ärter
Lunch 2: Buljongkokt kyckling, citronhollandsaise(kall rätt), potatis, ärter
Lunch 3: Rödbetsrisotto, pepparrotskräm, ärter
Dessert: Hallonkräm
Middag 1: Fiskgratäng Balaton (ostcreme, mandel), potatis, morötter
Middag 2: Fetaost- och spenatfyllda crèpespannkakor, smörsås, morötter
Lördag 12 juli
Lunch 1: Dillkött, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 2: Kikärtsbiff, krämig rotsaksgratäng, bukettgrönsaker
Dessert: Italiensk pannacotta med saftgelé
Middag 1: Grönsaksfylld köttfärs, skysås, potatis, blandade grönsaker
Middag 2: Ugnspannkaka, blandade grönsaker
Söndag 13 juli
Lunch 1: Gratinerad fläskfilé med senap, persiljemos, romanabönor
Lunch 2: Potatisgulasch, crème fraiché, romanabönor
Dessert: Morotskaka
Middag 1: Laxqueneller i vitvinsås, potatis, ärter
Middag 2: Risgrynsgröt, bröd. Frukt
Med reservation för ev. ändringar.