Veckans mat
Här kan du ta del av matsedeln för de boende på Danvikshem under de kommande veckorna.
Här ser du vad som serveras
Vi lägger stor vikt vid att det finns god och nyttig mat och vid varje måltid.
Måndagar – fredagar finns tre lunchalternativ att välja mellan, där
- Alternativ 1 utgörs oftast av traditionell svensk husmanskost
- Alternativ 2 är en något ”modernare” rätt
- Alternativ 3 är lakto-(ovo) vegetarisk
Till middag samt lördagar och söndagar finns två menyalternativ att välja mellan, där ena alternativet är lakto-(ovo) vegetariskt.
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 49
Måndag 2 december
Lunch 1: Stekt fiskfilé, remouladesås, potatis, broccoli, citron
Lunch 2: Gratinerad zucchini med köttfärs, kall sås, ris
Lunch 3: Spenatlasagne med keso, broccoli
Dessert: Nyponsoppa, skorpa
Middag 1: Butlers lammfärslåda med ostsås, potatis, romanabönor
Middag 2: Potatis- och linssoppa med smak av citron, gratinerad ostsmörgås
Tisdag 3 december
Lunch 1: Köttbullar, stuvade makaroner, morötter
Lunch 2: Paella (spansk risrätt med kyckling och räkor), morötter
Lunch 3: Krämig grönsaksgratäng med edamamebönor, potatis
Dessert: Katrinplommonkräm
Middag 1: Rotfruktssoppa med kesella klick, bröd, frukt
Middag 2: Hemlagad blodpudding med baconfräs, lingonsylt
Onsdag 4 december
Lunch 1: Rimmad oxbringa, dijonsenapssås, potatis, kokta rotsaker
Lunch 2: Falukorv under pizzatäcke, potatismos, kokta rotsaker
Lunch 3: Kidneybönsbiffar, gurkyoghurt, råris, rotsaker
Dessert: Yoghurtmousse med apelsinsirap
Middag 1: Nöt- och kycklingleverbiff, lingonsås, potatis, morötter
Middag 2: Pastagratäng med quorn, morötter
Torsdag 5 december
Lunch 1: Ingefärsdoftande laxsoppa
Lunch 2: Potatismoussaka med nötfärs, blandade grönsaker
Lunch 3: Risgratäng med broccoli och fluffigt täcke, blandade grönsaker
Dessert: Päronpaj, vaniljsås
Middag 1: Ugnstekt fisk i gräddsky med grönsaker, potatis
Middag 2: Blomkålsgratäng med ost och småtomater, rotfruktssallad, bröd
Fredag 6 december
Lunch 1: Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt, ärter
Lunch 2: Tortellinigratäng med bacon- och ädelost, ärter
Lunch 3: Broccolimoussefyllda paprikor, kall sås, ris, ärter
Dessert: Blåbärsdröm
Middag 1: Ugnsomelett, crabfishstuvning, morötter(potatis om önskas)
Middag 2: Stekt polentakaka, tomat- och linsröra, morötter
Lördag 7 december
Lunch 1: Dillkött (kokt kalv i sötsur sås), potatis, legymgrönsaker
Lunch 2: Ostsås med champinjoner/soltorkade tomater/timjan, pasta, legymgrönsaker
Dessert: Brylépudding, karamellsås
Middag 1: Shepherds pie (köttfärs/potatismos), romanabönor
Middag 2: Kikärtsbiff, rotsaksgratäng, romanabönor
Söndag 8 december
Lunch 1: Helstekt kotlettrad, gräddsås, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 2: Asiatisk morotssoppa med risoni, bröd
Dessert: Bärdessert (jordgubbar, yoghurt, sylt)
Middag 1: Varm fiskfärs med kaviarsås, potatis, broccoli
Middag 2: Risgrynsgröt, bröd, frukt
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 50
Måndag 9 december
Lunch 1: Salviafisk i vinsås, potatis, broccoli
Lunch 2: Lammfärsbiff, citronyoghurt, potatis, broccoli
Lunch 3: Indisk blomkålscurry, ris, broccoli
Dessert: Päronsoppa
Middag 1: Dansk sjömansbiff (innehåller potatis), pressgurka
Middag 2: Ugnspannkaka, vitkålslingon
Tisdag 10 december
Lunch 1: Raggmunk med stekt fläsk, lingonsylt, ärter
Lunch 2: Kyckling Puttanesca (tomat, sardeller, oliver), pasta, ärter
Lunch 3: Potatis- och rotsaksgratäng med kikärter och solroskärnor
Dessert: Jordgubbskräm
Middag 1: Högsbosoppa, bröd, mjuk kaka
Middag 2: Kycklingköttbullar, sås, potatis, romanabönor
Onsdag 11 december
Lunch 1: Mald leverbiff, sås, potatis, morötter, lingonsylt
Lunch 2: Fiskgratäng Björkeby, potatismos, morötter
Lunch 3: Bulgurrisotto, kall sås, morötter
Dessert: Röd kärleksruta med glasyr
Middag 1: Senapskryddad skinkgryta, potatis, ärter
Middag 2: Omelett, palsternacksstuvning (potatis om man önskar)
Torsdag 12 december
Lunch 1: Ärtsoppa med fläsk, senap
Lunch 2: Kycklingfärsgryta med grönsaker och kokosmjölk, ris, limegurka med sesamfrö
Lunch 3: Svampfyllda kroppkakor, smörsås, romanabönor
Dessert: Tunna pannkakor, sylt
Middag 1: Köttbullar i gräddsås, potatismos, ärter
Middag 2: Bakade potatishalvor med ost, ärter
Fredag 13 december
Lunch 1: Gräddstuvad pytt i panna, stekt ägg, rödbetor
Lunch 2: Viltskavsgryta med svamp, potatispuré, morötter
Lunch 3: Kesellafyllda pastarullar med tomatsås, ärter
Dessert: Fruktsoppa, kardemumma-kaka
Middag 1: Jägmästarkyckling, potatis, bukettgrönsaker
Middag 2: Potatisbullar med svamp, grön crème fraiche
Lördag 14 december
Lunch 1: Laxpaté med dillstuvad potatis, ärter
Lunch 2: Ravioli med solrospesto, ärter
Dessert: Cheesecake
Middag 1: Lammfrikassé, potatis, morötter
Middag 2: Spansk omelett med tomat och oliver (innehåller potatis)
Söndag 15 december
Lunch 1: Plommonfylld fläskkarré, sås, potatis, romanabönor
Lunch 2: Risbiffar, svampsås, potatis, romanabönor
Dessert: Glassbåt
Middag 1: Fisk i vitlökskryddat potatismos (hel rätt), ärter
Middag 2: Kålpudding med vegetarisk fyllning, sås, potatis
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 51
Måndag 16 december
Lunch 1: Ugnsgratinerad falukorv med senap- och ättiksgurka, potatismos, morötter
Lunch 2: Fiskfärsbiff, Sandefjordssmör, potatismos, morötter
Lunch 3: Ugnsbakade paprikor med tomat och bönor, havreris, korianderyoghurt
Dessert: Apelsinsoppa, skorpa
Middag 1: Kokt höns i currysås, ris, romanabönor
Middag 2: Morotspannkakor, romanabönor
Tisdag 17 december
Lunch 1: Laxpudding (innehåller potatis), smörsås, ärter
Lunch 2: Fläskköttsgryta med lök och champinjoner, potatis, ärterx
Lunch 3: Fried rice med grönsaker och ägg
Dessert: Hallonmousse
Middag 1: Ängamat (redd grönsakssoppa), bröd, Muffin
Middag 2: Sillgratäng (innehåller potatis), broccoli
Onsdag 18 december
Lunch 1: Pannbiff med stekt lök, sås, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 2: Marinerad kycklingfilé, krämig rotsaksgratäng, syrad lök
Lunch 3: Pastapaella med fetaost, bukettgrönsakerx
Dessert: Glasyrkaka
Middag 1: Fläskpannkaka, vitkålslingon
Middag 2: Krämig stroganoff med svamp och halloumi, ris, morötter
Torsdag 19 december
Lunch 1: Köttbullar i skysås, potatismos, broccoli, lingonsylt
Lunch 2: Gravad lax, hovmästarsås, potatis
Lunch 3: Brysselkål i saffransgrädde, potatis
Dessert: Björnbärskräm
Middag 1: Julkorv med rödkål och kokt potatis
Middag 2: Morots- och sötpotatislåda med örtkeso
Fredag 20 december
Lunch 1: Småländska isterband, dillstuvad potatis, inlagda rödbetor
Lunch 2: Lammfärsfrikadeller i kryddig tomatsås, ris, ärter
Lunch 3: Falafel på gula ärtor, paprikayoghurt, pitabröd
Dessert: Chokladmousse
Middag 1: Kyckling Marengo (tomat, lök, vin), ris, romanabönor
Middag 2: Sellerivegetter, stuvade grönsaker, potatis
Lördag 21 december
Lunch 1: Kokt fisk, ägg- och persiljesås, potatis, broccoli
Lunch 2: Grekisk paj med, oliver, rödlök, tomat, kall sås
Dessert: Mangosoppa, kaka
Middag 1: Köttfärslåda med potatis och tomat, romanabönor
Middag 2: Krämig svampsoppa med rotfruktsstrimlor, bröd, frukt
Söndag 22 december
Lunch 1: Örtmarinerad fläskytterfilé, potatisgratäng, bukettgrönsaker
Lunch 2: Kålrotslasagne, bukettgrönsaker
Dessert: Marängsviss
Middag 1: Strömmingslåda med senap och örter, potatis, ärter
Middag 2: Risgrynsgröt, bröd, frukt
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 52
Måndag 23 december
Lunch 1: Stekt fiskfilé, stuvad spenat, potatis, citronklyfta
Lunch 2: Fransk kycklinggryta med svamp, ris, romanabönor
Lunch 3: Grönsaks-moussaka, broccoli
Dessert: Varm moccakräm
Middag 1: Mild currysoppa med morot, bröd med äggkeso
Middag 2: Bondomelett (innehåller potatis), smörsås, bl. grönsaker
Tisdag 24 december
Lunch 1: Julbord med varma och kalla rätter (se separat meny)
Dessert: Mandelmusslor, sylt, grädde
Middag 1: Janssons frestelse, ägghalva
Middag 2: Risgrynsgröt, vörtbröd, ost
Onsdag 25 december
Lunch 1: Kalkonstek med fikonsås, helstekt potatis, brysselkål
Lunch 2: Krämig laxsås, kokt pasta, brysselkål
Lunch 3: Ugnsbakad fetaost med tomat, råris, brysselkål
Dessert: Julig apelsinkaka med glasyr
Middag 1: Senapsgratinerad julkorv, potatismos, blomkål
Middag 2: Grönkålssoppa med rotselleri och ädelostsmak, bröd, Mjuk pepparkaka
Torsdag 26 december
Lunch 1: Lutfisk, vit sås, kryddpeppar, potatis, ärter
Lunch 2: Julskinka, rödkål, potatis
Lunch 3: Morotsbiff, löksås, potatis, ärter
Dessert: Päron med mintchoklad, vispad grädde
Middag 1: Julkryddade revbensspjäll, sås, potatis, blandade grönsaker
Middag 2: Ostsufflé, smörsky, potatis, blandade grönsaker
Fredag 27 december
Lunch 1: Portergryta (nötkött), potatis, morötter
Lunch 2: Fetaostfyllda lammfärsbiffar, kall yoghurtsås, ris, morötter
Lunch 3: Biff på svarta bönor, cheddarostsås, potatis, morötter
Dessert: Vallmokaka med citronglasyr
Middag 1: Lök- och ansjovispaj, kall sås, blandade grönsaker
Middag 2: Smakrik risgratäng med paprika, majs och tomat
Lördag 28 december
Lunch 1: Fiskgratäng med tomat och oregano, potatis, bukettgrönsaker
Lunch 2: Majs- och potatisbullar, kall örtsås, bukettgrönsaker
Dessert: Körsbärssoppa, kaka
Middag 1: Ungersk gulaschgryta (nötkött), crème fraiche, potatis, morötter
Middag 2: Potatis- och fänkålssoppa, bröd, frukt
Söndag 29 december
Lunch 1: Äppelskinka med smak av ingefära, sås, potatis, romanabönor
Lunch 2: Bakad potatis, ostcrème med rödlök, romanabönor
Dessert: Ris a la Malta, saftsås
Middag 1: Kaviarfrestelse (innehåller potatis), ägghalva, ärter
Middag 2: Bulgarisk linssoppa, bröd, frukt
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 1
Måndag 30 december
Lunch 1: Dragondoftande skinkgryta, potatis, blandade grönsaker
Lunch 2: Provencalsk fiskgryta, saffransaioli, bröd
Lunch 3: Squashgratäng med tomat och örter, ris, bl. grönsaker
Dessert: Rabarbersoppa, vispad grädde
Middag 1: Falukorvsgryta med rotsaker och senap, potatis
Middag 2: Rotsakspytt i panna, stekt ägg, inlagda rödbetor
Tisdag 31 december
Lunch 1: Köttfärslimpa, champinjonsås, potatis, brysselkål
Lunch 2: Kycklingwok med grönsaker och kokosmjölk, jasminris
Lunch 3: Indisk Palak paneer (tomat, ost och spenatgryta), jasminris, brysselkål
Dessert: Gammeldags gräddkaka med röda vinbär
Middag 1: Tre rätters meny (Se separat meny)
Onsdag 1 januari
Lunch 1: Kolja och morötter i saffranssås, potatis, ärter
Lunch 2: Pastagratäng lasagne, ärter
Lunch 3: Sötpotatisgryta med sojabönor och lime, ris
Dessert: Pepparkaksparfait
Middag 1: Kvällsgryta från Dalsland (fläskkött), potatis, romanabönor
Middag 2: Currygratäng på havreris, paprika, bönor och banan, yoghurtsås
Torsdag 2 januari
Lunch 1: Klar köttsoppa
Lunch 2: Stekt rimmat sidfläsk, rårakor, lingonsylt, broccoli
Lunch 3: Champinjonfylld squash, råris, broccoli
Dessert: Mangofromage
Middag 1: Viltskavsgryta med smak av messmör, potatis, ärter
Middag 2: Hirsfylld paprika, ris, tomatsås, ärter
Fredag 3 januari
Lunch 1: Kåldolmar, gräddsås, potatis, morötter
Lunch 2: Kryddig lammgryta med torkad frukt, potatis, morötter
Lunch 3: Rödbetsrisotto, pepparrotskräm, morötter
Dessert: Drottningkräm
Middag 1: Fiskbullar i mild currysås, ris, romanabönor
Middag 2: Fetaost- och spenatfyllda crèpespannkakor, smörsås
Lördag 4 januari
Lunch 1: Fiskgratäng Balaton (ostkräm, mandel, paprika), potatis, broccoli
Lunch 2: Purjolöksgratäng, potatis, broccoli
Dessert: Jordgubbssoppa
Middag 1: Potatisbullar med baconfräs, lingonsylt, blandade grönsaker
Middag 2: Krämig rotfruktssoppa med kokosmjölk och lime, bröd, mjuk kaka
Söndag 5 januari
Lunch 1: Kalkonstek, gräddsås, potatis, brysselkål
Lunch 2: Grönsakspaella (risrätt), kall sås, brysselkål
Dessert: Tårta
Middag 1: Krämig lax- och purjogryta, potatis, morötter
Middag 2: Risgrynsgröt, bröd, ost, frukt
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 2
Måndag 6 januari
Lunch 1: Havets Wallenbergare, hummersås, potatispuré, ärter
Lunch 2: Köttfärsgryta med russin och curry, yoghurtsås, ris
Lunch 3: Rödbets- och potatisgratäng med ädelost och quinoa, ärter
Dessert: Fruktcocktail med kesogrädde
Middag 1: Dragondoftande kycklinggratäng på bädd av rotsaker, ris
Middag 2: Grönkålspaj med fetaost, kall sås
Tisdag 7 januari
Lunch 1: Rimmad oxbringa, rotmos, romanabönor, senap
Lunch 2: Nasi Goreng ( risrätt med kött och räkor), kall sås, romana
Lunch 3: Vegetarisk korv, rotmos, romanabönor
Dessert: Körsbärskräm
Middag 1: Falsk hummersoppa med kräftstjärtar, bröd, frukt
Middag 2: Hasselnötfyllda hjärtsalladsblad, Rhode Island, ris, ärter
Onsdag 8 januari
Lunch 1: Nötskavsgryta med purjolök och tomat, potatis, brysselkål
Lunch 2: Lammfärsbiffar med fetaost, mango-chutneysås, ris, brysselkål
Lunch 3: Indisk linsgryta med fänkålsfrön och spiskummin, nanbröd
Dessert: Äppel- och kanelyoghurt
Middag 1: Skinkstroganoff, ris, romanabönor
Middag 2: Blomkåls- och äppelcurry med matkorn, romanabönor
Torsdag 9 januari
Lunch 1: Ärtsoppa med fläsk, senap
Lunch 2: Tomatbräserade köttbullar, potatisklyftor, morötter
Lunch 3: Lins- och halloumibiffar med vitlökskräm, potatisklyftor
Dessert: Tunna pannkakor, sylt
Middag 1: Fiskgryta med smak av curry, potatis, broccoli
Middag 2: Ost- och örtgratinerad portabello med blomkålskräm, broccoli
Fredag 10 januari
Lunch 1: Stekt flundrafilé med lök, kapris och rödbeta, brynt smör, potatismos, ärter
Lunch 2: Pulled pork, bearnaisesås, klyftpotatis, syrad morot
Lunch 3: Grönsaksbiff, bearnaisesås, klyftpotatis, syrad morot
Dessert: Chokladkaka med apelsinglasyr
Middag 1: Grönsaksfylld köttfärs, skysås, potatis
Middag 2: Chiligrillad aubergine med tomat och mozzarella, ris
Lördag 11 januari
Lunch 1: Korv stroganoff, ris, romanabönor
Lunch 2: Sötpotatisgratäng med vita bönor och dijonsenap, romanabönor
Dessert: Smörstekta äppelklyftor, glass
Middag 1: Ansjovispanerad fiskgratäng, potatis, broccoli
Middag 2: Spenatpannkaka med ost, vitkåls- och lingonsallad
Söndag 12 januari
Lunch 1: Kalvstek, sås, potatis, blomkål
Lunch 2: Fyllda pastakuddar i tomatsås, blomkål
Dessert: Morotskaka
Middag 1: Köttbullar i gräddsås, potatismos, morötter
Middag 2: Broccolipaj med ädelost, gräddfilsås, morötter
Med reservation för ev. ändringar.
Vecka 3
Måndag 13 januari
Lunch 1: Kycklinglevergryta med bacon, ris, morötter, lingonsylt
Lunch 2: Lax- och skaldjurslasagne, morötter
Lunch 3: Färskost- och fetaostfyllda paprikor, råris, morötter
Dessert: Exotisk fruktsoppa, kaka
Middag 1: Ugnstekt gratinerad falukorv, potatismos, broccoli
Middag 2: Rotfruktskakor med keso och rårörda lingon, broccoli
Tisdag 14 januari
Lunch 1: Plommonfyllda fläskrullader, sås, potatis, brysselkål
Lunch 2: ”Het” räkgryta med paprika, curry och tomat, pasta
Lunch 3: Kikärtsbiffar med spenatsås, potatis, brysselkål
Dessert: Jordgubbsmousse
Middag 1: Morots- och ingefärssoppa. Brödpudding vispad grädde.
Middag 2: Indisk torskgratäng, jasminris, ärter
Onsdag 15 januari
Lunch 1: Kokt fläskkorv, solskensmos, blomkål
Lunch 2: Hamburgare med dressing, klyftpotatis och coleslaw
Lunch 3: Gröna plättar med limeyoghurt, potatis, blomkål
Dessert: Svartvinbärskräm
Middag 1: Kycklinggryta med soltorkad tomat, ris, romanabönor
Middag 2: Krämig rotfruktssoppa, bröd. Frukt
Torsdag 16 januari
Lunch 1: Gulaschsoppa (nötfärs, tomat), crème fraiche
Lunch 2: Ostfyllda linsbiffar, potatis- och palsternacksgratäng
Lunch 3: Morots- och sötpotatislåda med örtkeso
Dessert: Bär- och fruktpaj, vaniljsås
Middag 1: Stekt prinskorv, stuvad vitkål, stekt potatis
Middag 2: Pastasallad a la Cesar, bröd
Fredag 17 januari
Lunch 1: Krämig fiskgratäng med baconströssel, potatismos, ärter
Lunch 2: Hönsfärslimpa med harissakryddad rattatouillesås, ris
Lunch 3: Blomkålskorma med champinjoner och russin, ris, naanbröd
Dessert: Rabarber- och jordgubbskompott
Middag 1: Rotfruktsgratäng med rökt skinka och ost (potatis ingår)
Middag 2: Indisk aubergingryta, ris, morötter
Lördag 18 januari
Lunch 1: Svartvinbärsmarinerad nötköttsgryta, potatis, blomkål
Lunch 2: Omelett, champinjonstuvning (potatis om önskas)
Dessert: Lingonparfait
Middag 1: Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika, ris, romanabönor
Middag 2: Getostgratinerad zucchini, ris, romanabönor
Söndag 19 januari
Lunch 1: Provensalsk fläskfärsgratäng, potatisklyftor, ärter
Lunch 2: Bakad potatis med tångrom, avokado och äpple
Dessert: Konserverade päron med kolasås
Middag 1: Laxqueneller i vitvinsås, potatis, broccoli
Middag 2: Risgrynsgröt, mjölk, bröd, ost, frukt.
Med reservation för ev. ändringar.